Familiebedrijf bedrijfsopvolging assessment jeugd

Talentem familiebedrijf bedrijfsopvolging assessment jeugd

Reactie van een ondernemer waarvan zijn kinderen hebben deelgenomen aan het familiebedrijf bedrijfsopvolging assessment jeugd: "Ze vonden het beiden erg leuk om te doen en voelden zich gewaardeerd, zowel in ontvangst als bij het voeren van de gesprekken."

Mocht je deze ondernemer zelf willen spreken dan brengt Talentem je natuurlijk graag met hem in contact.


Thuis assessment, assessments vanuit huis
Talentem biedt ook de mogelijkheid van thuis assessments, zodat je zonen of dochters een assessment vanuit huis kunnen doen.

Bedrijfsopvolging assessment jeugd

Eén ding is zeker: je dochter, zoon of ander familielid wil in het familiebedrijf!

Hij of zij volgt nu nog MBO, HBO, WO, VMBO, HAVO of VWO en staat te trappelen om je in de toekomst op te volgen. Maar;

 • Welke vervolgopleiding moet hij/zij kiezen?
 • Is hij/zij geschikt om je op te volgen?
 • Het verstand is er, maar het leren wil niet: hoe kan dat?
 • Welke stappen zijn er nodig om een goede bedrijfsopvolger te zijn?

Dit zijn voorbeelden van vragen waar het familiebedrijf bedrijfsopvolging assessment jeugd van Talentem antwoorden op kan geven.

Je vindt het waarschijnlijk prachtig als je kind het bedrijf later overneemt. Natuurlijk moet deze overname goed overdacht worden, want anders kan het goed mis gaan. Je kunt hiermee al ver van tevoren beginnen.

Met het familiebedrijf bedrijfsopvolging assessment jeugd helpt Talentem je als ondernemer objectief te bepalen of je zoon(s), dochter(s) of andere familieleden over ondernemerstalenten beschik(k)t(en), in hoeverre zoon(s), dochter(s) of andere familieleden zich nog kan (kunnen) ontwikkelen en of, en hoe, de opvolger zijn / haar talenten kan verbeteren.

We zetten voor volwassen potentiële bedrijfsopvolgers het familiebedrijf bedrijfsopvolging assessment in. Speciaal voor jongeren vanaf 15 jaar hebben we de jeugdversie samengesteld

Waarom een jeugd opvolgingsassessment?

Opvolging is een ingewikkeld proces. We begrijpen dat jij én je kind graag willen weten waar je aan toe bent en wat je te wachten staat. Bij dit proces kunnen al vroeg vragen ontstaan, zoals:

 • Heeft mijn kind de juiste kwaliteiten en talenten om later directeur van mijn bedrijf te worden? 
 • Welke studierichting is geschikt?
 • Zijn mijn kinderen voldoende complementair om later samen het bedrijf over te nemen? 
 • Hoe moet de weg naar de opvolging eruit zien voor mijn kind? 
 • Kunnen we nu al eventuele gevaren en valkuilen vaststellen, zodat we zoveel mogelijk tijd hebben om hieraan te werken?

Tijdens het assessment proberen we deze vragen, en meer, zo concreet mogelijk te beantwoorden. Met behulp van een uitgebreid onderzoek bepalen we de talenten en valkuilen van je kind. Op deze manier krijg je een concreet beeld van wat hij kan en wat hij nog moet leren. Zo kom je erachter waar je kind zich op de weg naar overname op moet focussen.

Wat onderzoeken we?

Bij het Jeugd Opvolgingsassessment analyseert Talentem het totaalpakket aan talenten van de opvolger. We onderzoeken hiervoor verschillende gebieden. Zo kijken we bijvoorbeeld naar:

 • De intelligentie; 
 • De motivatie; 
 • De persoonlijkheid; 
 • De interesses; 
 • De sterktes en zwaktes.

Uiteraard kan een mens nog flink veranderen over de jaren. Een kind al helemaal. Toch geeft het assessment een beeld van de talenten en ontwikkelgebieden van het kind. Persoonlijkheid, bijvoorbeeld, is vrij stabiel, zelfs bij jongeren. Natuurlijk ontwikkelt het kind zich nog en kan hij nog veel leren. Met ons assessment kom je erachter waar deze ontwikkeling zou moeten liggen.

Familiebedrijf bedrijfsopvolging assessment jeugd
www.talentem.nl

Geschikt als opvolger van het familiebedrijf?

Een studiekeuze bepalen als potentiële bedrijfsopvolger is één ding, minstens zo belangrijk is het om te onderzoeken of, en hoe, je zoon of dochter de gekozen opleiding met een diploma kan afronden.

Onze ervaring is dat ondernemerskinderen vaak praktisch ingesteld zijn en met weinig enthousiasme uitkijken naar een vervolgstudie. Of, omdat de toekomst toch al redelijk zeker lijkt, namelijk aandeelhouder worden van het familiebedrijf, de échte motivatie ontbreekt om een vervolgstudie te starten of af te maken.

Mede daarom is het raadzaam om al vroeg te onderzoeken, door inzet van het familiebedrijf bedrijfsopvolging assessment jeugd, welke eventuele vervolgstudie het beste bij je kind past en wat er (eventueel extra) voor nodig is om deze studie positief af te ronden.

Uiteraard beantwoordt Talentem met het familiebedrijf bedrijfsopvolging assessment jeugd de hamvraag: Ben ik, is mijn zoon of dochter geschikt als bedrijfsopvolger en wat is ervoor nodig om er in de toekomst klaar voor te zijn?

Studiekeuze assessment

Je kind zit nu nog op het voortgezet onderwijs. Bepalen welke vervolgstudie het beste bij hem of haar past, kan lastig zijn.

Ga ik naar het MBO, HBO of WO? Welke studierichting past het beste? Wat heb ik er later aan bij ons familiebedrijf? Zo maar een aantal voorbeelden van vragen waarmee jezelf, of als ouders kunt zitten.

Het studiekeuze assessment van Talentem helpt richting bepalen. Dit studiekeuze assessment is een onderdeel van het familiebedrijf bedrijfsopvolging assessment jeugd.

Stappen van het familiebedrijf bedrijfsopvolging assessment

Het familiebedrijf bedrijfsopvolging assessment jeugd van Talentem is altijd maatwerk. Globaal bestaat het assessment uit de volgende stappen:

 1. Uitgebreide intake en diepte-interview met alle relevante betrokkenen om de vraagstelling goed te inventariseren en samen te bepalen welke vragen er beantwoord moeten worden en waarop eventueel dieper moet worden ingegaan.
 2. Samenstellen van de in te zetten testonderdelen (maatoplossing)
 3. Assessment testdag:
  a.) Afname testonderdelen bij de bedrijfsopvolger
  b.) Diepte-interview: de assessment testdag wordt afgesloten met een mondelinge terugkoppeling van de resultaten van het assessment aan de potentiele bedrijfsopvolger en wat deze resultaten in de praktijk voor hem kunnen betekenen.
 4. Teamscan (optie): stekte / zwakte analyse van het (aanstaande) directieteam. Dit is een optie als meerdere familieleden de bedrijfsopvolgers zijn.
 5. Adviesgesprek (optie): evaluatie en nabespreking van het familiebedrijf bedrijfsopvolging assessment jeugd met alle relevante betrokkenen.

klik hier voor de leesbare versieKlik hier voor de leesbare versie

Assessment bureau Talentem

Contact Talentem Assessment Center: 
085 - 130 4676
assessment@talentem.nl

Waar kun je bedrijfsopvolging jeugd assessments doen?
Familiebedrijf bedrijfsopvolging assessment jeugd Talentem.
www.talentem.nl

Geen ingewikkelde taal.
Geen gedoe.
Geen tierelantijnen.
Wel streven naar perfectie.
Dat is Talentem!


"Wij zijn positief verrast door Talentem! De contextbepaling die jullie bij het assessment doen geeft draagvlak binnen de organisatie. Bovendien is het van toegevoegde waarde voor het proces en de uitvoering. Het assessmentrapport is fijn en logisch opgebouwd en de teksten zijn prettig uitgelegd: jullie rapport bevat een kop en een staart! Het ‘schakelen’ met de psycholoog ging snel en prettig. Ik ga deze positieve ervaring delen met mijn collega's."
Jolien, HR adviseur


Meer klanten over Talentem

Talentem Groep B.V gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close