Familiebedrijf bedrijfsopvolging assessment

Familiebedrijf bedrijfsopvolging assessment Talentem

Regelmatig krijgen wij bij Talentem vragen van eigenaren van familiebedrijven over hun opvolging. Ze hebben een groot deel van hun leven geweid aan het opzetten en/of in stand houden van hun bedrijf en zouden het prachtig vinden als hun kind(eren) of andere familieleden het bedrijf (later) overnemen.

Met het familiebedrijf bedrijfsopvolging assessment helpt Talentem je als ondernemer objectief te bepalen of je zoon(s), dochter(s) of andere familieleden over ondernemerstalenten beschikken, in hoeverre zoon(s), dochter(s) of andere familieleden zich nog kan (kunnen) ontwikkelen en of en hoe de opvolger(s) zijn / haar talenten kan verbeteren.

Opmerking: voor het leesgemak is de overige tekst op deze pagina in de mannelijke- en vaak in de enkelvoudige vorm geschreven, waar tevens meervoud en 'vrouwelijk' van toepassing kan zijn.

Contact | 085 - 1304676

Aanleiding familiebedrijf bedrijfsopvolging assessment

Overname is een ingewikkeld proces. Dit wordt nog lastiger als het gaat om opvolging binnen de familie. Hierbij ontstaan er vele vragen. Een paar van de belangrijkste zijn: 

 • Is mijn kind geschikt om aan het hoofd van mijn bedrijf te staan? Heeft hij de juiste competenties, talenten, intelligentieniveau en mogelijkheden? 
 • Zijn mijn kinderen voldoende complementair om samen het bedrijf over te nemen? 
 • Welke toekomstige (functie) rol past het beste bij mijn kind? 
 • Wat heeft mijn kind nog nodig om het bedrijf succesvol over te nemen? 
 • Wat zijn de gevaren en valkuilen wanneer mijn kind het bedrijf overneemt en hoe kunnen we deze zoveel mogelijk uitsluiten?

Door het familiebedrijf bedrijfsopvolging assessment in te zetten beantwoorden we deze vragen en meer, zo concreet mogelijk. Met behulp van een uitgebreid onderzoek bepalen we de talenten en valkuilen van de eventuele bedrijfsopvolger. Op deze manier krijg je een overzicht van zowel risico’s als potentieel en kun je een goed onderbouwde beslissing nemen.

Objectiviteit

Voor families met een bedrijf kan het erg moeilijk zijn om de balans te bewaren tussen het behouden van de harmonie binnen de familie en het bewaken van de continuïteit van het bedrijf. De objectiviteit van een derde partij, een bureau als Talentem, kan hierbij een heleboel onenigheid voorkomen. Ons assessment geeft een duidelijk geobjectiveerd beeld van de geschiktheid en eventuele ontwikkelpunten

Familiebedrijf bedrijfsopvolging assessment jeugd

Talentem biedt voor jongeren vanaf 15 jaar een jeugd versie van het familiebedrijf bedrijfsopvolging assessment.

Familiebedrijf bedrijfsopvolging assessment jeugd
www.talentem.nlMet het familiebedrijf bedrijfsopvolging assessment jeugd helpt Talentem je als ondernemer objectief te bepalen of je zoon(s), dochter(s) of andere familieleden over ondernemerstalenten beschik(k)t(en), in hoeverre zoon(s), dochter(s) of andere familieleden zich nog kan (kunnen) ontwikkelen en of, en hoe, de opvolger zijn / haar talenten kan verbeteren. Lees meer...

Wat onderzoeken we bij het Assessment?

Bij het familiebedrijf bedrijfsopvolging assessment van Talentem analyseren we het totaalpakket aan talenten van de potentiële bedrijfsopvolger. Hiervoor kijken we naar verschillende onderdelen. Zo onderzoeken we bij je kind bijvoorbeeld:

 • Het intelligentieniveau; 
 • De motivatie; 
 • De talenten, capaciteiten en competenties; 
 • De sterktes en zwaktes; 
 • Eventuele valkuilen en ontwikkelgebieden; 
 • Leiderschapskwaliteiten; 
 • De potentie voor ontwikkeling.

De rapportage die je na de assessment testdag ontvangt, bevat een duidelijk, volledig totaalbeeld van de eventuele bedrijfsopvolger. Aan de hand hiervan kunnen we niet alleen een advies geven over de geschiktheid, maar ook over wat de opvolger nog nodig heeft om jouw bedrijf succesvol over te kunnen nemen.

Familiebedrijf Bedrijfsopvolging Assessment Talentem

Stappen van het familiebedrijf bedrijfsopvolging assessment

Het familiebedrijf bedrijfsopvolging assessment van Talentem is altijd maatwerk. Globaal bestaat het assessment uit de volgende stappen:

 1. Uitgebreide intake en diepte-interview met alle relevante betrokkenen om de vraagstelling goed te inventariseren en samen te bepalen welke vragen er beantwoord moeten worden en waarop eventueel dieper moet worden ingegaan. 
 2. Samenstellen van de in te zetten testonderdelen (maatoplossing) 
 3. Assessment testdag: 
  a.) Afname testonderdelen bij de bedrijfsopvolger 
  b.) Diepte-interview: de assessment testdag wordt afgesloten met een mondelinge terugkoppeling van de resultaten van het assessment aan de potentiele bedrijfsopvolger en wat deze resultaten in de praktijk voor hem kunnen betekenen.
 4. Teamscan: stekte / zwakte analyse van het (aanstaande) directieteam. Dit is een optie als meerdere familieleden de bedrijfsopvolgers zijn. 
 5. Adviesgesprek: evaluatie en nabespreking van het Familiebedrijf Bedrijfsopvolging Assessment met alle relevante betrokkenen;
 6. Optie: Uitgebreid bedrijfsopvolging advies.

Assessment bureau Talentem

Contact Talentem Assessment Center: 
085 - 130 4676 
assessment@talentem.nl

Waar kan je bedrijfsopvolging assessments doen?
Familiebedrijf bedrijfsopvolging assessment Talentem.
www.talentem.nl

Geen ingewikkelde taal.
Geen gedoe.
Geen tierelantijnen.
Wel streven naar perfectie.
Dat is Talentem!


"Wij zijn positief verrast door Talentem! De contextbepaling die jullie bij het assessment doen geeft draagvlak binnen de organisatie. Bovendien is het van toegevoegde waarde voor het proces en de uitvoering. Het assessmentrapport is fijn en logisch opgebouwd en de teksten zijn prettig uitgelegd: jullie rapport bevat een kop en een staart! Het ‘schakelen’ met de psycholoog ging snel en prettig. Ik ga deze positieve ervaring delen met mijn collega's."
Jolien, HR adviseur


Meer klanten over Talentem

Talentem Groep B.V gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close