Selectie assessment

Selectie assessment van Talentem

Het selectie assessment van Talentem, ook wel geschiktheidsonderzoek genoemd, biedt door inzet van gevalideerde assessmentinstrumenten zekerheid bij sollicitatieprocedures.

Zo vergroot je de kans op succes.

Door gebruik te maken van het selectie assessment van Talentem voorkom je als toekomstige werkgever en als kandidaat een eventuele mismatch met het gewenste profiel en de organisatie.

Hoe ziet het selectie assessment eruit

Voor het selectie assessment komt de kandidaat naar een van onze locaties toe om de tests af te nemen. Tijdens het assessment kijken we bijvoorbeeld naar: 

 • De intellectuele capaciteiten van de kandidaat; 
 • De mogelijkheden tot kritisch denken en helicopterview; 
 • De persoonlijkheid; 
 • De motivatie en drijfveren; 
 • De talenten en eventuele valkuilen; 
 • De integriteit, betrouwbaarheid en oprechtheid;
 • De ontwikkelmogelijkheden.

Na het afronden van het assessment houden we een verdiepend gesprek met de kandidaat om alvast de resultaten door te nemen en hier verruimende informatie over te verzamelen. Ook dit helpt ons bij het trekken van betrouwbare conclusies.

Talentem Selectie assessment
www.talentem.nl

Selectie assessment onderzoek en rapportage

Het selectie assessment van Talentem helpt de kandidaat en de opdrachtgever bij het maken van de juiste keuze. We sluiten zo veel mogelijk een toekomstige mismatch en het risico op disfunctioneren uit.

Zoals gezegd hangt de opbouw van het onderzoek af van de vraagstellingen. Normaliter bevat het onderzoek en de rapportage van het selectie assessment bijvoorbeeld de volgende onderdelen: 

 • advies over de geschiktheid; 
 • de match met de organisatie; 
 • inzicht in de motivatie, drijfveren, talenten, intelligentieniveau en competenties; 
 • een beeld van de eventuele risicofactoren, uitdagingen en valkuilen; 
 • een uitspraak over het ontwikkelpotentieel.

Maatwerk

Assessment bureau Talentem levert maatwerk.

Als eerste stap verdiepen wij ons in jouw specifieke vraag, de organisatiecultuur en de functie. We bepalen samen waar je naar op zoek bent en hoe het onderzoek eruit gaat zien.

Zo leveren we de best mogelijke resultaten en conclusies. Conclusies waarop je kunt vertrouwen.

Talentem selectie assessment helpt bij het maken van de juiste keuze

Het selectie assessment van Talentem helpt de kandidaat en de opdrachtgever bij het maken van de juiste keuze. We sluiten zo veel mogelijk een toekomstige mismatch en het risico op disfunctioneren uit.

Het onderzoek en de rapportage van het selectie assessment bevat onder andere de volgende onderdelen:

 • advies over de geschiktheid;
 • de match met de organisatie;
 • inzicht in de motivatie, drijfveren, talenten, intelligentieniveau en competenties;
 • een beeld van de eventuele risicofactoren, uitdagingen en valkuilen;
 • een uitspraak over het ontwikkelpotentieel.

Zekerheid door inzet van Talentem selectie assessment

Als je op zoek bent naar de juiste kandidaat voor jouw vacature, dan wil je zekerheid. Je wil er zeker van zijn of de kandidaat de juiste competenties, vaardigheden en talenten heeft. Cv’s en sollicitatiegesprekken kunnen deze vragen meestal niet eenduidig beantwoorden.

Voor zekerheid kies je voor een selectie assessment bij Talentem.

De selectie assessments van Talentem zijn speciaal ontworpen om op jouw specifieke vraag een zo concreet en betrouwbaar mogelijk antwoord te geven.

 We voeren een objectief onderzoek uit naar de persoonlijkheid, intellectuele capaciteiten, motivatie, competenties en talenten van de kandidaten.

Uiteraard geven we je een duidelijk, bruikbaar advies.

Veelgestelde vragen selectieassessments

Waarom zijn selectieassessments een goede toevoeging op het selectie proces?

Waarom zijn selectieassessments een goede toevoeging op het selectie proces? Wanneer een selectie procedure alleen bestaat uit een sollicitatiebrief en enkele gesprekken, zal het voor een kandidaat vrij makkelijk zijn om gewoon te zeggen wat de werkgever wil horen. Om écht een idee te krijgen van de kennis en kunde van een potentiële werknemer geeft een selectie assessment veel meer informatie.

Een selectieassessment geeft betrouwbaar weer welk werk- en denkniveau de kandidaat heeft, wat zijn of haar drijfveren en motivatie zijn, en wat de persoonlijkheidseigenschappen zijn. Een getrainde en ervaren NIP-psycholoog kan al deze informatie interpreteren en concluderen hoe goed de kandidaat bij de functie past.

Kan ik als opdrachtgever bepalen welke competenties met het selectieassessment worden geëvalueerd?

Kan ik als opdrachtgever bepalen welke competenties met het selectieassessment worden geëvalueerd? Ja, dat kan. Voorafgaand aan het selectie assessment voert onze uitvoerend psycholoog altijd een contextbepaling met je uit. Hierin diepen we uit hoe de functie eruit ziet, maar ook met wat voor bedrijf we te maken hebben. Bij een klein familie bedrijf zal de kandidaat immers een heel andere mindset en skillset nodig hebben dan bij een groot, internationaal bedrijf. Daarnaast bepalen we op basis van wat jij ons over de functie vertelt welke competenties het meest van belang zijn. We passen ons selectieassessment hierop aan.

Mijn kandidaat heeft een goede match met mijn functie, maar heeft wel enkele aandachtspunten. Wat moet ik hiermee en geeft het selectieassessment hierbij inzichten? 

Mijn kandidaat heeft een goede match met mijn functie, maar heeft wel enkele aandachtspunten. Wat moet ik hiermee en geeft het selectieassessment van Talentem hierbij inzichten? Naast de uiteindelijke conclusie over de match tussen de kandidaat en de functie, geven wij altijd een advies. In dit advies wordt concreet en duidelijk beschreven hoe de kandidaat zich het best verder kan ontwikkelen binnen de functie. Zo weet je precies welke hulp en begeleiding je nieuwe werknemer nodig heeft om optimaal te functioneren.

Hoe lang duurt een selectieassessment?

Hoe lang duurt een selectieassessment? Een selectieassessment bij Talentem duurt ongeveer vijf tot zes uren. Van tevoren zal de kandidaat thuis al enkele testen in kunnen vullen.

Hoe snel kan ik de uitslag van het selectieassessment krijgen?

Hoe snel kan ik de uitslag van het selectieassessment krijgen? Binnen een week ontvang je van ons de schriftelijke rapportage. Bij een selectieassessment, geven we, na toestemming van de kandidaat, onze opdrachtgevers op de dag van het assessment alvast een mondelinge terugkoppeling met een conclusie en ons advies.

Ik heb een andere vraag over de selectieassessments van Talentem.

Heb je nog andere vragen over de selectieassessments van Talentem? Neem gerust contact met ons op via ons telefoonnummer (085 - 130 4676) of e-mailadres (assessment@talentem.nl).

Assessment bureau Talentem locaties in Nederland

Assessment bureau Talentem maakt onder andere gebruik van kantoren in: Zwolle, Groningen, Arnhem, Almere, Utrecht, Amsterdam, Amersfoort, Apeldoorn, 's-Hertogenbosch, Breda, Den Haag, Eindhoven, MaastrichtNijmegen en Rotterdam.

De assessments van Talentem worden geïnterpreteerd en uitgevoerd door onafhankelijke psychologen, die zijn aangesloten bij het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP).

Geen ingewikkelde taal.
Geen gedoe.
Geen tierelantijnen.
Wel streven naar perfectie.
Dat is Talentem!


"Wij zijn positief verrast door Talentem! De contextbepaling die jullie bij het assessment doen geeft draagvlak binnen de organisatie. Bovendien is het van toegevoegde waarde voor het proces en de uitvoering. Het assessmentrapport is fijn en logisch opgebouwd en de teksten zijn prettig uitgelegd: jullie rapport bevat een kop en een staart! Het ‘schakelen’ met de psycholoog ging snel en prettig. Ik ga deze positieve ervaring delen met mijn collega's."
Jolien, HR adviseur


Meer klanten over Talentem

Talentem Groep B.V gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close