Wat is een assessment?

Wat is een assessment?

Wat is een assessment? Een assessment is een objectief psychologisch onderzoek dat wordt ingezet voor selectie-, ontwikkel-, opleiding- en loopbaanvragen. De meest voorkomende assessments zijn dan ook het:

Assessment betekenis

Zoek je op Google de Nederlandse vertaling van het Engelse woord assessment, dan komen de volgende woorden naar voren:

  • Schatting
  • Waardebepaling 
  • Waarde schatting 
  • Raming 
  • Taxatie 
  • Expertise 
  • Inschatting 
  • Beoordeling

Voorgaande opsomming geeft een prima duiding van de bedoeling van een goed psychologisch onderzoek, ofwel: assessment.

Een assessment is objectief onderzoek naar de capaciteiten, persoonlijkheid, gedrag en talenten van een persoon; een inschatting van hoe goed deze persoon bij een bepaalde functie en bedrijf past, wat de ontwikkelmogelijkheden van de kandidaat zijn en/of in hoeverre een bepaalde opleiding of training voor hem of haar passend is.

Een gedegen assessment wordt op een objectieve, wetenschappelijk manier uitgevoerd, zodat de resultaten betrouwbaar en valide zijn.

Wat is een wetenschappelijk assessment?

Wat is een wetenschappelijk assessment? Wil je écht iets hebben aan het assessment, dan is het belangrijk dat je voor een assessmentbureau kiest die wetenschappelijk, evidence-based, werkt.

Evidence based wil zeggen: het uitvoeren van een handeling door de psycholoog van het assessmentbureau op zo'n wijze dat de uitvoering is gebaseerd op wetenschappelijk psychologisch test- en bewijsmateriaal, in combinatie met de contextbepaling: de voorkeuren, wensen en verwachtingen van de opdrachtgever.

Assessmentbureau Talentem: onze visie

Bij Talentem vinden we het belangrijk om te benadrukken dat een assessment geen veroordeling is, maar een beoordeling. En deze beoordeling en het hierbij behorende advies en conclusie is altijd afhankelijk van de vraagstelling.

Wil je meer weten over onze visie en het Assessment Center van Talentem? Zie: over Talentem assessments.


Geen ingewikkelde taal.
Geen gedoe.
Geen tierelantijnen.
Wel streven naar perfectie.
Dat is Talentem!


"Wij zijn positief verrast door Talentem! De contextbepaling die jullie bij het assessment doen geeft draagvlak binnen de organisatie. Bovendien is het van toegevoegde waarde voor het proces en de uitvoering. Het assessmentrapport is fijn en logisch opgebouwd en de teksten zijn prettig uitgelegd: jullie rapport bevat een kop en een staart! Het ‘schakelen’ met de psycholoog ging snel en prettig. Ik ga deze positieve ervaring delen met mijn collega's."
Jolien, HR adviseur


Meer klanten over Talentem

Talentem Groep B.V gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close