Sollicitatietips voor kandidaten

‘Kies een baan waarvan je houdt en je zult nooit in je leven meer een dag hoeven werken.’ (Confucius)

Recruitmentbureau Talentem helpt je graag met het vinden van die baan waarvan je houdt en die aansluit bij je talenten. Het is onze professie je hierbij te begeleiden.

Wij helpen kandidaten en opdrachtgevers met een snelle en gedegen werving en selectie procedure. Wij zijn geïnteresseerd in wie je bent, wat je talenten zijn en wat je wilt bereiken.

Op deze pagina lees je alvast een aantal sollicitatietips en de eventuele bijbehorende feiten.

Heb je personal branding op orde

Wat zet je wel of niet online? Wat wil je dat anderen, zoals recruiters, wel of niet van je weten?

Uit onderzoek (door Monsterboard) blijkt dat negen op de tien Nederlandse recruiters zeggen wel eens te Google-en naar kandidaten en een kwart zegt dat zelfs ‘altijd’ te doen. Dat betekent dat de online reputatie van de kandidaat bij driekwart van de recruiters een impact kan hebben.

Zorg er daarom voor dat je personal branding op orde is.

Contact | 085 - 1304676

Wees authentiek

Tijdens een sollicitatiegesprek is het uitstekend om je beste beentje voor te zetten. Doe je vooral niet anders voor dan je bent. Daar prikken (onze) recruiters zo door heen. Wees ‘jezelf’ en wees eerlijk. Waarom? Het gaat om jou en om jouw toekomst! Laat ‘gewoon’ zien wie je bent, met je eigen talenten.

De visie van Talentem is: “Ieder mens is uniek gemaakt en heeft een doel en een taak op aarde. Een bepaald talent. De ene mens heeft meer talenten dan de ander, dat is niet erg, iedereen is uniek!”

Gelijkwaardigheid tijdens een sollicitatiegesprek

Bij Talentem vinden we dat een sollicitatiegesprek effectief is als alle gesprekspartners op basis van gelijkwaardigheid het gesprek met elkaar aangaan. Immers, een recruiter of nieuwe werkgever selecteert, maar jij selecteert ook!

Hou je aan de spelregels

Hou je aan de 'spelregels', of speel niet mee.

Organisaties kiezen weloverwogen voor een bepaalde sollicitatieprocedure, sollicitatievorm, sollicitatie-events, samenwerking met recruitmentbureaus, de personen die het uitvoeren, etc.

Sollicitatie spelregels


De keuzes die gemaakt zijn en de personen die het uitvoeren passen niet altijd bij je eigen ideeën hierover. En dat is heel legitiem!

De vraag die je jezelf in dergelijke gevallen kunt stellen is dan vooral: past dit bedrijf, vanwege de keuze die het heeft gemaakt, wel bij mij? Accepteer ik de gemaakte keuzes en hou ik mij aan de sollicitatie spelregels, of speel ik niet mee?

Een afwijzing is een kans

Vraag bij een afwijzing naar de werkelijke reden van afwijzen. Feedback is een kans, om jezelf nog beter te leren kennen en/of om er van te leren. Dus een afwijzing is een kans voor je persoonlijke ontwikkeling.

Overigens is er vaak geen objectieve reden van afwijzing te geven en gaat het om ‘gevoel’. Accepteer dat! Geldt bij je eigen beslissingen ook niet dat ‘gevoel’ vaak de doorslag geeft bij de keuzes die je maakt? Bovendien, misschien kan de persoon die je gesproken hebt een andere keer WEL iets voor je betekenen.

Recruitment bureau Talentem

Contact opnemen:
085 - 130 4676 
info@talentem.nl 

Maak een overzichtelijk CV op één A4-tje

Maak een overzichtelijk CV, op één A4-tje. Voeg eventueel voor aanvullende informatie een bijlage toe. Waarom? Uit een onderzoek (door TheLadders) is gebleken dat recruiters gemiddeld slechts 6 seconden de tijd nemen om een cv te lezen.

Daarnaast is gemeten hoelang en naar welke onderdelen recruiters kijken. De onderzoekers concludeerden dat er gedurende 80% van de 6 seconden gekeken wordt naar de volgende onderdelen: de naam van de sollicitant, de huidige functie, de huidige werkgever, de start- en einddatum van de huidige functie, vroegere functies, vroegere werkgevers, de start- en einddatum van de vroegere functies, de opleidingen.

Assessments zijn een cadeautje

Als je een assessment of persoonlijkheidstest wordt aangeboden, dan is dat een cadeautje. Er wordt immers in je geïnvesteerd, in tijd, geld en aandacht. Pak dit cadeau met beide handen aan!

Assessment is een cadeautje
Een assessment is geen veroordeling, maar een beoordeling –binnen de context van de vraagstelling- van je talenten. Het geeft je (nieuwe) inzichten en het is een goed hulpmiddel voor je persoonlijke ontwikkeling.

Successen uit het verleden zijn de garantie voor de toekomst

Wat zijn je talenten en welke successen heb je hiermee behaald? Wat heeft een nieuwe werkgever hieraan? Denk hierover na, benoem ze.

En ook, hoe laat jij je uit over het verleden? Hoe praat je over je ex-werkgever? Heb je hierover iets negatiefs op social media gepost? Welke indruk over jou kan dit geven voor je toekomst?

De regel in Recruitment is: “de successen uit verleden zijn de garantie voor de toekomst.”

Sollicitatie-etiquette

Hanteer voor jezelf een soort van sollicitatie-etiquette. Als je het ergens niet mee eens bent: ben je dan een klager of een drager? Klaag je dan bij de persoon, het bedrijf, of het betreffende bureau om wie het gaat, of omzeil je iets of iemand, met als doel een ander zwart te maken?

Bij het selecteren van nieuwe medewerkers worden door je gesprekspartners regelmatig fouten gemaakt, selecteren is immers mensenwerk en mensen maken fouten. Ga met dit soort situaties om zoals je het bij jezelf ook prettig zou vinden.

Bevalt iets je niet aan een persoon of de werkwijze van Talentem? Vertel het ons alsjeblieft! Waarom? Wij maken gelukkig elke dag fouten en ook onze mensen ‘hebben hun dag wel eens niet’. Gelukkig, omdat we onze fouten graag te horen krijgen, zodat we het de volgende keer beter kunnen doen.

De open deuren

  • Denk aan het voorkomen van taalfouten in je CV en je sollicitatiemotivatie.
  • Kom op tijd op het sollicitatiegesprek.
  • Bereid je voor op het sollicitatiegesprek (wat weet je al van het bedrijf, de stakeholders, je gesprekspartner(s), etc.?).
  • Denk aan je uitstraling en verzorging.
  • En wat dacht je van kauwgom kauwen tijdens een sollicitatiegesprek? Écht, het gebeurt nog steeds!

Kauwgom kauwen tijdens een sollicitatiegesprek


Een recruiter is ook een mens: hij/zij doet een (eerste) indruk van je op en probeert je snel te leren kennen. Hoe wil jij overkomen?

Je las een aantal open deuren. De praktijk is dat deze open deuren vaak de missers zijn waardoor de deur voor een nieuwe kans dichtgaat.

Geen ingewikkelde taal.
Geen gedoe.
Geen tierelantijnen.
Wel streven naar perfectie.
Dat is Talentem!


"Wij zijn positief verrast door Talentem! De contextbepaling die jullie bij het assessment doen geeft draagvlak binnen de organisatie. Bovendien is het van toegevoegde waarde voor het proces en de uitvoering. Het assessmentrapport is fijn en logisch opgebouwd en de teksten zijn prettig uitgelegd: jullie rapport bevat een kop en een staart! Het ‘schakelen’ met de psycholoog ging snel en prettig. Ik ga deze positieve ervaring delen met mijn collega's."
Jolien, HR adviseur


Meer klanten over Talentem

Talentem Groep B.V gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close