RI&E De Risico Inventarisatie en Evaluatie

Is de RI&E bij jouw bedrijf op orde?

Een ondernemer loopt risico’s, dat weet je als geen ander. Het product waarin je investeert moet aanslaan, je klanten moeten betalen, de dienstverlening moet op orde zijn. Allemaal risico’s. Dat hoort nu eenmaal bij het ondernemerschap. Zolang alles goed gaat, verdien je er een aardige boterham mee.

Maar ken je alle risico’s? Ook die voor je medewerkers en materieel? Wat als er plotseling een ongeval met een machine gebeurt? Of een medewerker gevaarlijke stoffen binnen krijgt? Of als iemand uitvalt omdat het werk te zwaar is? Of te veel is? Dan staat de productie stil, of moet je het met een medewerker minder doen. Daar komen de kosten van verzuim en mogelijke reparaties bij. Bovendien brengt het je goede naam in gevaar. Kortom, behoorlijke risico’s!

RI&E Risico Inventarisatie en Evaluatie

RI&E de basis van het arbobeleid

De RI&E vormt het fundament van je arbobeleid. Pas als je weet waar de risico’s liggen in jouw bedrijf en wat het mogelijke effect van deze risico’s is, kun je de juiste maatregelen nemen.

Met behulp van de RI&E krijg je voor jezelf scherp waar je mee aan de slag moet en op welke manier. In het plan van aanpak leg je de planning vast.

HR bureau Talentem
HR interim en HR advies

085 - 130 4676 
info@talentem.nl  

RI&E neem geen risico

Met een RI&E zet je jouw bedrijfsrisico’s op een rij. Een RI&E bestaat uit twee elementen:

  1. Een LIJST met alle (veiligheids- en gezondheids) risico’s in jouw bedrijf 
  2. en een PLAN voor het oplossen ervan.

De RI&E is niet ingewikkeld, maar WEL VERPLICHT voor iedere ondernemer met medewerkers. Ingewikkeld valt wel mee. Je moet er gewoon even voor gaan zitten. Belangrijk is de RI&E wél. Zo belangrijk dat de overheid de RI&E via de Arbowet verplicht heeft gemaakt voor alle ondernemers met medewerkers: de inspectie SZW controleert hierop.

Heb je geen RI&E en er gebeurt iets op je bedrijf, dan kan de inspectie SZW een forse boete uitschrijven. Ook de verzekering kan een hoog eigen risico hebben als je geen of een oude RI&E hebt.

Stappenplan voor opstellen RI&E

  1. Onderzoek naar het juiste RI&E instrument (branche/cao afhankelijk) 
  2. De Risico Inventarisatie: neem de vragenlijsten door en vul de RI&E in 
  3. De Evaluatie: het opstellen van het Plan van Aanpak c.q. de eindrapportage. 
  4. Toetsing RI&E. Afhankelijk van het aantal medewerkers dat je in dienst hebt en het gebruikte instrument, moet de RI&E getoetst worden. Houd dan rekening met extra kosten van een veiligheidskundige. 
  5. Aan de slag!

Nieuwsgierig? Graag nemen wij vrijblijvend de mogelijkheden met je door. Talentem en onze interim HR adviseurs helpen je graag met het opstellen van een RI&E.

Geen ingewikkelde taal.
Geen gedoe.
Geen tierelantijnen.
Wel streven naar perfectie.
Dat is Talentem!


"Wij zijn positief verrast door Talentem! De contextbepaling die jullie bij het assessment doen geeft draagvlak binnen de organisatie. Bovendien is het van toegevoegde waarde voor het proces en de uitvoering. Het assessmentrapport is fijn en logisch opgebouwd en de teksten zijn prettig uitgelegd: jullie rapport bevat een kop en een staart! Het ‘schakelen’ met de psycholoog ging snel en prettig. Ik ga deze positieve ervaring delen met mijn collega's."
Jolien, HR adviseur


Meer klanten over Talentem

Talentem Groep B.V gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close