Assessments bij sollicitatieprocedures

Bedrijven testen IQ en karakter van sollicitanten: ‘Ga niet overdreven oefenen’

Met assessments kan een werkgever het werk- en denkniveau van sollicitanten toetsen, maar ook welke persoonlijkheid een kandidaat heeft. Testen lijken steeds vaker onderdeel van sollicitatieprocedures te worden. Hoe bereid je je daar als sollicitant op voor?

Bron: Algemeen Dagblad, Sanne Meijer, 24-02-22.

Assessment helpt werkgevers de juiste mensen voor de juiste rol aan te nemen

,,Met een assessment onderzoekt een bedrijf objectief wat kandidaten kunnen”, zegt Erik Neimeijer, psycholoog en managing partner bij Talentem Assessments. ,,Als je een goede werknemer aanneemt, maar deze op de verkeerde plek zet, dan kost dat je veel tijd en geld. Een assessment helpt werkgevers de juiste mensen voor de juiste rol aan te nemen.”

Assessments worden voor allerlei soorten bedrijven en functies ingezet, zegt Neimeijer. ,,Bij de werving voor leidinggevende functies komen assessments nog het meest voor. In die rollen zijn collega’s afhankelijk van jou en is je invloedssfeer groot. Als jij problemen creëert, dan is de kans groot dat andere werknemers vertrekken. Het is dus extra belangrijk dat iemand daar goed op zijn of haar plek zit.”

Assessment en context

,,Bij het maken van een assessment voor een sollicitant, beginnen we allereerst met een contextbepaling bij de werkgever”, aldus Neimeijer. ,,Wat houdt de functie in, wat is de sfeer op de werkvloer, wat speelt er binnen een bedrijf, wil je dat iemand uiteindelijk doorgroeit? Dat zijn allemaal zaken die meespelen.”

Assesssments: persoonlijkheidstesten, capaciteitstesten, IQ testen

Daarna staat er een dag gepland met de sollicitant zelf. ,,Ze vullen meerdere persoonlijkheidstesten in”, aldus Neimeijer. ,,Daarop volgen diverse capaciteitstesten, wat beter bekend staat als een IQ-test."

Erik Neimeijer psycholoog en managing partner bij Talentem. Bron: Algemeen Dagblad.

Neimeijer: ,,Als je jezelf anders voordoet dan je bent, dan houd je zowel jezelf als de werkgever voor de gek. We gaan ervan uit dat je zelf ook graag een rol wilt waar je je goed op je plek voelt. Hoe accurater het beeld is dat uit je assessment komt, hoe beter dat jou gaat helpen.”

Voorbereiding assessment

Het belangrijkste dat je kunt doen ter voorbereiding, is ervoor zorgen dat je uitgerust aan je assessment begint. Neimeijer: ,,Het is natuurlijk spannend, omdat je in een onnatuurlijke situatie zit. Je wordt in een kamer gezet, waarin je oefeningen moet doen terwijl er iemand op je let. Maar probeer ontspannen te blijven en jezelf niet te druk te maken. Maak het niet groter dan het is.”

Bron: Algemeen Dagblad.

Waar in Nederland kan je assessments doen? Meer dan 20 locaties in Nederland zoals: Rotterdam, Groningen, Utrecht, Amsterdam, Enschede, Eindhoven, Zwolle, Maastricht, Arnhem, Den Bosch.

Geen ingewikkelde taal.
Geen gedoe.
Geen tierelantijnen.
Wel streven naar perfectie.
Dat is Talentem!


"Wij zijn positief verrast door Talentem! De contextbepaling die jullie bij het assessment doen geeft draagvlak binnen de organisatie. Bovendien is het van toegevoegde waarde voor het proces en de uitvoering. Het assessmentrapport is fijn en logisch opgebouwd en de teksten zijn prettig uitgelegd: jullie rapport bevat een kop en een staart! Het ‘schakelen’ met de psycholoog ging snel en prettig. Ik ga deze positieve ervaring delen met mijn collega's."
Jolien, HR adviseur


Meer klanten over Talentem

Talentem Groep B.V gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close