Voorbereiden op een assessment onze tips

Hoe kan ik mij voorbereiden op een assessment?

Op een assessment dag ben je een dagdeel tot een hele dag bezig met allerlei verschillende tests. Je wil natuurlijk zo goed mogelijk uit de verf komen, dus hoe kun je je het beste op het assessment voorbereiden?

Onze eerste tip: maak je niet te veel zorgen over de voorbereiding. De tests die je gaat afnemen vereisen namelijk geen voorbereiding. Sterker nog, voor de meeste is voorbereiding helemaal niet de bedoeling. En voor die enkele test waar wél enige voorbereiding voor nodig is, krijg je er ter plekke nog tijd voor.

We kunnen ons voorstellen dat dit antwoord je zorgen voor de testdag niet echt wegneemt. Daarom hebben we drie korte, maar belangrijke, tips voor je:

  • Het is nuttig om op de hoogte te zijn van het doel en de achterliggende vraagstelling van het assessment. Weet waarom je bent uitgenodigd voor deze testdag.
  • Zorg dat je fit en vol energie de testdag ingaat. Zo’n dag vraagt, mentaal gezien, nogal wat van je, dus het is belangrijk dat je ook voor de allerlaatste test van de dag nog genoeg energie over hebt.
  • En ten slotte, maar zeker niet minder belangrijk: Wees jezelf. Het assessment is ervoor bedoelt om erachter te komen wie jij bent en wat jij kan. Voor een betrouwbaar advies is het belangrijk dat we een juist beeld krijgen van wie jij bent. Wees daarom jezelf.

Contact | 085 -1304676

Negatief advies? Toch nuttig!

Als je tijdens een sollicitatieprocedure gevraagd wordt een selectie assessment te doen, dan is een afwijzing krijgen op grond van het assessment is natuurlijk erg vervelend. Hoe ga je hier nu het beste mee om?

Belangrijk om te onthouden, is dat een afwijzing na een assessment niet per se betekent dat je ongeschikt bent voor de functie. Het kan gebeuren dat er een andere kandidaat was die nét iets meer geschikt was dan jij. Probeer het daarom niet al te zwaar op te nemen.

Hoe nu verder? Ons advies is: beschouw deze situatie als een leermoment. Van de resultaten in het assessment verslag kun je erg veel leren.

Misschien kan het verslag je nieuwe inzichten geven, of geeft het een indicatie over je ontwikkelgebieden. Probeer hier wat mee te doen, zodat je misschien een volgende keer wél aangenomen wordt!

Voorbereiden op een assessment
www.talentem.nl

Wat als ik mij niet in de uitslag van het assessment herken?

Als je je op de testdag aan onze belangrijkste tip houdt, Wees Jezelf, dan is de kans zeer groot dat de resultaten een goed beeld van jou geven. Daar zijn de tests immers op ontwikkeld. Maar wat nou als je je niet in de uitslag herkent?

Om dit zoveel mogelijk tegen te gaan, hebben we een aantal momenten ingepland waarop jij je mening kan geven. Dit begint al op de testdag zelf. Aan het einde van de dag houden we nog een verdiepend gesprek, waarin we een deel van de resultaten alvast doornemen en bespreken. Op dat moment kun je al aangeven of je je in de resultaten herkent, en hoe je dit in de praktijk ziet. Dit kan hele nuttige aanvullende informatie voor ons opleveren.

Naast dit evaluatie moment, heb je als kandidaat ook het recht om het rapport in te zien voordat het naar de opdrachtgever wordt doorgestuurd. Voor je je akkoord geeft om het rapport door te sturen, heb je nog de kans om vragen te stellen en eventuele onduidelijkheden op te helderen. Uiteraard zullen wij geen wetenschappelijk getoetste weergaven in het rapport wijzigen.

Wat heb ik aan een assessment?

Een assessment is geen veroordeling, maar een beoordeling van je talenten. Deze beoordeling vindt altijd plaats binnen de context van de vraagstelling: Ben je geschikt voor deze specifieke functie binnen deze specifieke organisatie?

De resultaten geven je een overzicht van waar je talenten en capaciteiten liggen. Het geeft je (nieuwe) inzichten en is een goed hulpmiddel voor je persoonlijke ontwikkeling.

Assessments zijn een cadeautje

Als je een assessment of persoonlijkheidstest wordt aangeboden, dan is dat een cadeautje. Er wordt immers in je geïnvesteerd, in tijd, geld en aandacht. Pak dit cadeau met beide handen aan.

Is de uitslag van een assessment een momentopname?

Is de uitslag van een assessment een momentopname? Nee en een beetje ja!

Allereerst onze visie en mensbeeld: ieder mens is uniek gemaakt en heeft een doel en een taak op aarde. Een bepaald talent. De ene mens heeft andere of meer talenten dan de ander. Dat is niet erg, iedereen is uniek! Je hebt dus een bepaald pakket aan talenten meegekregen en in de basis geldt: hier heb je het nu eenmaal mee te doen. Dat neemt niet weg dat je je uiteraard wel kan ontwikkelen.

Op deze pagina  leggen verder uit of de uitslag van een assessment nou wel of niet een momentopname is.

De psychologen van Talentem zijn NIP geregistreerd

De psychologen van Talentem zijn NIP geregistreerd. Psychologen NIP hebben een verantwoordelijkheid om zorg te dragen voor de kwaliteit van hun werk. Ze handelen zorgvuldig, professioneel en evidence-based.

Evidence-based is het gewetensvol, expliciet en oordeelkundig gebruik van het huidige beste wetenschappelijk getoetste bewijsmateriaal om objectieve beslissingen te nemen voor de interpretatie van de testresultaten.

De wetenschap achter assessments

Er hangt veel af van het assessment. Hoe wetenschappelijk is de uitslag van een assessment eigenlijk?

Er is een overvloed aan wetenschappelijk onderzoek dat de waarde van assessment centers onderbouwt. Belangrijk is dat de juiste tests worden gebruikt.

Daarom gebruiken we bij Talentem tests die uitgebreid zijn onderzocht naar hun betrouwbaarheid en validiteit, en die daarbij goed uit de hoek kwamen.

Zo kunnen we met grote zekerheid en betrouwbaarheid ons advies geven.

Assessment bureau Talentem

Contact Assessment Center: 
085 - 130 4676 
assessment@talentem.nl

Waar in Nederland kan je assessments doen?
Assessment overzicht per provincie.
www.talentem.nl

Geen ingewikkelde taal.
Geen gedoe.
Geen tierelantijnen.
Wel streven naar perfectie.
Dat is Talentem!


"Wij zijn positief verrast door Talentem! De contextbepaling die jullie bij het assessment doen geeft draagvlak binnen de organisatie. Bovendien is het van toegevoegde waarde voor het proces en de uitvoering. Het assessmentrapport is fijn en logisch opgebouwd en de teksten zijn prettig uitgelegd: jullie rapport bevat een kop en een staart! Het ‘schakelen’ met de psycholoog ging snel en prettig. Ik ga deze positieve ervaring delen met mijn collega's."
Jolien, HR adviseur


Meer klanten over Talentem

Talentem Groep B.V gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close