DISC test - kleurentest

De DISC Test - kleurentest van Talentem

De DISC test, ook wel kleurentest genoemd, is een veelgebruikte persoonlijkheidsanalyse, waarmee we een diepgaand inzicht in de persoonlijkheidsstijl en de communicatiestijl van de kandidaat kunnen krijgen.

De test heeft zijn origine in de Psychologische Typen Theorie van Carl Jung, een prominent onderzoeker in de psychologie. Hij deelde mensen in verschillende typen in, elk met:

 • een unieke set persoonlijke eigenschappen;
 • sterke punten;
 • motiverende factoren;
 • mogelijkheden voor groei..

Verschillende versies DISC test

Over tijd is de originele DISC test vele malen aangepast en verbeterd, waardoor er tegenwoordig een groot aantal verschillende versies van de originele DISC test bestaan. Er zijn vertaalde versies, verkorte en juist uitgebreide versies, en voor verschillende doelen aangepaste versies.

Contact | 085 - 1304676

De DISC methode als assessment

De DISC kleurentest is met name ontwikkeld als instrument voor coachings- en teamwork doeleinden. De analyse kijkt naar de persoonlijkheids- en communicatiestijl van de verschillende participanten, en doet een voorspelling over de kwaliteit van samenwerking

De DISC kleurentest van Talentem betrouwbaar en valide

De kleurentest die we bij assessment center Talentem gebruiken, is uitgebreid onderzocht op betrouwbaarheid en validiteit. De test steunt op vier dimensies: 

 • Introvert vs. Extravert 
 • Feitelijk vs. Intuïtief 
 • Denken vs. Voelen 
 • Georganiseerd vs. Flexibel

DISC test - 4 hoofdtypen en 16 groepen

De DISC test categoriseert mensen op basis van hun scores op elk van deze dimensies. Eerst worden mensen opgedeeld in vier hoofdtypen: 

 • Efficiënt en vindingrijk (Rood) 
 • Fantasierijk en innovatief (Geel) 
 • Verantwoordelijk en betrouwbaar (Groen) 
 • Competent en voortstrevend (Blauw)

En, onze kleurentest gaat nog een stapje verder. De test kijkt namelijk binnen deze vier hoofdtypen nog dieper naar de verschillende combinaties van scores, waardoor mensen verdeeld worden over in totaal 16 groepen. Zo kunnen we heel duidelijk zien wat voor persoonlijkheids- en communicatiestijl de kandidaat heeft.

DISC test - 4 hoofdtypen en 16 groepen

Assessment Center Talentem

Het assessment center van Talentem wordt ingezet om erachter te komen wat de talenten van de kandidaat zijn, wat de kandidaat hiermee wil en kan bereiken (en waar), en wat er eventueel nodig is om zich verder te ontwikkelen. Bij Talentem kiezen we voor een positieve benadering bij zowel de uitvoering van het assessment als bij de rapportage. Het is vooral van belang om samen uit te vinden waar de mogelijkheden wél liggen.

Gevalideerde tests

Bij assessment center Talentem hechten we veel waarde aan de kwaliteit van de gebruikte assessment tests. Simpel gezegd en zonder nuance kan je stellen: hoe meer meetinstrumenten je inzet, hoe meer valide, completer en betrouwbaarder de uitkomst van het assessment is. Maar die meetinstrumenten moeten natuurlijk wel de juiste resultaten opleveren. Daarom hebben we gekozen voor tests die betrouwbaar en valide zijn. Al onze tests zijn onderzocht naar hun betrouwbaarheid en validiteit, met zeer positieve resultaten.

Talentem Assessment Center

Contact Assessment bureau Talentem:
085 - 130 4676 
assessment@talentem.nl  

Geen ingewikkelde taal.
Geen gedoe.
Geen tierelantijnen.
Wel streven naar perfectie.
Dat is Talentem!

Talentem Groep B.V gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close