Het beste werving en selectie bureau in Nederland

Hoe selecteer je het beste werving en selectie bureau in Nederland?

Hoe ziet de werving en selectie markt in Nederland eruit en hoe selecteer je voor je organisatie het beste werving en selectie bureau uit Nederland? Daarvoor is het handig om eerst te weten wat er in de recruitment markt aanwezig is.

Verschil tussen recruitment of werving en selectie

Over het algemeen wordt de term werving- en selectiebureau gebruikt bij bureaus die werknemers bemiddelen voor een vast dienstverband.

Tegenwoordig wordt een werving- en selectiebureau vaker aangeduid als recruitment bureau.

Werving en selectie en recruitment zijn dus synoniemen. Talentem heeft ervoor gekozen om beide aanduidingen in haar communicatie te gebruiken.

Contact | 085 - 1304676

De werving en selectie markt in Nederland

Er bestaan verschillende soorten werving- en selectiebureaus in Nederland. Het aanbod aan bureaus kan worden opgedeeld in twee groepen:

  1. Recruitment bureaus die gericht zijn op kwaliteit
  2. Recruitment bureaus die zich richten op kwantiteit

Als je op zoek bent naar het recruitment bureau dat het beste bij jou, je organisatie en je situatie past, is het belangrijk om het verschil tussen deze twee groepen te kennen. Vervolgens kun je binnen de groepen verder zoeken naar het beste werving en selectie bureau.

Recruitment bureaus gericht op kwantiteit

Aan de ene kant van de markt vind je de recruitment bureaus die zich richten op kwantiteit.

Deze bureaus zijn voornamelijk gericht op de werving van kandidaten en minder op de selectie. Dit maakt zulke bureaus geschikt voor opdrachtgevers die alleen geïnteresseerd zijn in de instroom van kandidaten, waarbij ze minder geven om betrouwbare selectie.

Er zitten echter een aantal mogelijke nadelen aan dit soort bureaus. Kwantitatieve recruitment bureaus maken namelijk gebruik van het no cure no pay principe. Dit houdt in dat de opdrachtgever pas voor de services hoeft te betalen wanneer het resultaat oplevert. Dit lijkt aantrekkelijk, maar het kan een aantal nadelige gevolgen hebben:

  • Het recruitment bureau zal zijn energie steken in vacatures die snel geld opleveren: makkelijk invulbare vacatures. Is jouw vacature moeilijker in te vullen? De kans is klein dat het recruitment bureau hier zijn tijd, aandacht en geld in gaat investeren. 
  • Het no cure no pay principe zorgt voor weinig samenwerking tussen het recruitment bureau en de opdrachtgever. Immers, het proces gaat om een zo groot mogelijke instroom van kandidaten, niet om het kiezen van de juiste kandidaat. Er wordt zo geen relatie opgebouwd tussen de opdrachtgever en het recruitment bureau. Dit heeft als gevolg dat de consultant van het recruitment bureau zich minder goed kan inleven in de specifieke situatie en vraagstellingen van de opdrachtgever, waardoor de slagingskans verder keldert. 
  • Ondanks de lage slagingskans, kost de samenwerking met een kwantitatief recruitment bureau ook nog eens veel tijd. Doordat er geen relatie wordt opgebouwd tussen recruitment bureau en opdrachtgever, zal er met iedere vacature veel tijd moeten worden gestoken in inkoop- en intakegesprekken met dergelijke bureaus.

Al met al zitten er dus een aantal nadelen aan een samenwerking met een werving en selectie bureau die zich richt op kwantiteit.

Het slagingspercentage van een kwantitatief bureau ligt gemiddeld onder de 50%.

Dit soort bureaus zijn dus vooral interessant voor opdrachtgevers die van het recruitment bureau alleen maar instroom van kandidaten verwacht.

Recruitment bureaus gericht op kwaliteit

Aan de andere kant van de markt vind je de recruitment bureaus die zicht richten op de kwaliteit van de kandidaten. Hier valt Talentem onder.

Deze bureaus hebben een veel grotere focus op gedegen selectie van de juiste kandidaat voor de vacature.

Het grote verschil met de kwantitatieve bureaus, is dat kwalitatieve bureaus het no cure no pay principe niet (of deels) hanteren.

Voor een kwalitatief bureau maakt het niet uit of je vacature moeilijk invulbaar is: het bureau vindt het niet erg om er veel tijd en energie in te steken als dat nodig is

Beste werving en selectie bureau in Nederland. Talentem Recruitment.


Ook wordt er aan deze kant van de markt wél een relatie opgebouwd tussen het bureau en de opdrachtgever. Zo leert de consultant jou en je organisatie steeds beter kennen, waardoor hij nog beter in staat is om de juiste match tussen kandidaat en organisatie te maken. Daarom kosten de intake-gesprekken van nieuwe vacatures veel minder tijd, aangezien het recruitment bureau jouw situatie en organisatie al kent.

Door de gedegen en betrouwbare selectie, ligt het slagingspercentage van een kwalitatief bureau gemiddeld boven de 80%.

Dus als je op zoek bent naar de juiste kandidaat voor je vacature, kun je waarschijnlijk beter bij een kwalitatief bureau terecht.

Talentem het beste werving en selectie bureau in Nederland?

Is Talentem het beste werving en selectiebureau in Nederland? Beoordeel het zelf!

We doen in ieder geval ‘gewoon’ ons uiterste best om voor onze klanten het beste te regelen! Elke dag maken we gelukkig fouten, gelukkig, omdat we het we het elke dag weer beter willen doen!.

Tijdens een kennismakingsgesprek geven we graag een toelichting. Hierna kunnen we met elkaar investeren in een langdurige, gedegen samenwerking.

Recruitment bureau Talentem

085 - 130 4676 
info@talentem.nl  

Geen ingewikkelde taal.
Geen gedoe.
Geen tierelantijnen.
Wel streven naar perfectie.
Dat is Talentem!


"Wij zijn positief verrast door Talentem! De contextbepaling die jullie bij het assessment doen geeft draagvlak binnen de organisatie. Bovendien is het van toegevoegde waarde voor het proces en de uitvoering. Het assessmentrapport is fijn en logisch opgebouwd en de teksten zijn prettig uitgelegd: jullie rapport bevat een kop en een staart! Het ‘schakelen’ met de psycholoog ging snel en prettig. Ik ga deze positieve ervaring delen met mijn collega's."
Jolien, HR adviseur


Meer klanten over Talentem

Talentem Groep B.V gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close